Wat is een minilening?

January 25, 2013

De minilening, wat is het en wat kunt u er mee? Er zijn diverse aanbieders van minileningen actief, waar u de mogelijkheid heeft om heel snel een paar tientjes of zelfs een paar honderd euro te lenen. Daarnaast zijn ze de laatste tijd veelvuldig onderwerp van discussie geweest. Hoe zit het met de administratiekosten en waar dient u op te letten wanneer u een minilening af wilt sluiten?

Minilening aanvragen ▸

Klein bedrag


wat-is-een-minileningEen minilening biedt u de mogelijkheid om een relatief klein bedrag te lenen, zoals een paar tientjes of eventueel een paar honderd euro. U kunt dat bijvoorbeeld doen wanneer uw wasmachine er mee ophoudt en u pas over een paar weken uw salaris gestort krijgt. U kiest dan voor een heel tijdelijk krediet van het gewenste bedrag, om dat vervolgens binnen enkele weken weer af te lossen. Het is geen officiƫle lening, waardoor deze ook niet bij het BKR (Bureau Krediet Registratie, in Tiel) geregistreerd zal worden.

Geen rentekosten


De aanbieders van een minilening mogen u niet langer rente of administratiekosten in rekening brengen, waardoor u het geld in principe gratis kunt lenen. U heeft daar echter wel een garantstelling voor nodig, bijvoorbeeld van uw familie of vrienden. Wanneer dat niet lukt kunt u die garantstelling ‘kopen’, bij een aanverwante instantie. Uiteraard zijn daar wel kosten aan verbonden.

Snel lenen


Het voordeel van een minilening is dat u op een heel snelle manier wat geld kunt lenen. Nadat u zich een eerste keer heeft aangemeld is een telefoontje of een Sms-bericht al voldoende. Houd er aan de andere kant rekening mee dat een minilening relatief duur uit kan vallen wanneer u niet zomaar aan een garantstelling van een bekende kunt komen.

U moet zich afvragen of het wel verstandig is een minilening aan te vragen.