Risico minilening

February 08, 2013

Bent u benieuwd naar het risico van een minilening? Het lijkt onschuldig om tijdens een korte periode een relatief klein bedrag te lenen, maar er zitten wel degelijk risico’s aan. De korte looptijd zorgt er samen met de kleine bedragen voor dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nauwelijks in kan grijpen. Het is daarom van belang om zelf goed op te letten en het risico van een minilening zo goed mogelijk in te schatten, wanneer u overweegt hier gebruik van te maken.

Wat is een minilening?


Een minilening is geen officiële lening. U heeft de mogelijkheid om tot net iets minder dan €1.000 te lenen, voor een periode van meestal een paar weken (bijvoorbeeld 21 of 30 dagen). De lening wordt niet aangemeld bij het BKR, waardoor u daar in de toekomst geen last van zal hebben.

U krijgt een paar tientjes of een paar honderd euro op uw rekening gestort of tot uw beschikking via een prepaid kaart, zodat u de aankoop kunt doen die u wenst. Het is echter van belang om het geld op tijd terug te betalen, om hoge kosten te vermijden.

Minilening aanvragen ▸

Te laat terugbetalen


risicoHet risico van een minilening zit in het te laat terugbetalen, aangezien er op dat moment ineens hoge kosten aan verbonden kunnen zitten. Veel van de aanbieders van minileningen hopen er als het ware op dat u er niet in slaagt om de lening op tijd terug te betalen, aangezien het dan ineens mogelijk wordt om een hoge rente te rekenen. De periode van een paar weken lijkt lang, maar wanneer u geld dient te lenen is het aflossen van bijvoorbeeld €500 in 21 dagen een enorme opgave. Schat het risico van de minilening goed in en begin er alleen aan wanneer u deze ook weer tijdig af kunt lossen.