Persoonlijke lening

March 23, 2013

Een persoonlijke lening wordt ook wel een persoonlijk krediet of de bekende afkorting PL genoemd. Tevens is de persoonlijke lening naast een doorlopend krediet een erg populaire leenvorm. Over het algemeen wordt deze leenvorm gebruikt door mensen die weten hoeveel geld ze nodig hebben en waarvoor ze het geld nodig hebben.

Hoe gaat het in zijn werk?


persoonlijke-leningMet een persoonlijke lening wordt alles van te voren vastgelegd. Dit gaat zowel om de hoogte van het leenbedrag, maar ook om de looptijd, het rentepercentage en het af te lossen bedrag per maand.Het rentepercentage staat vast gedurende de looptijd, hetzelfde geld voor het af te lossen bedrag. Hierdoor betaald u gedurende de looptijd altijd een vast bedrag per maand terug, bestaande uit rente en aflossing.

Indien de geldverstrekker de overeenkomst wilt aangaan beschikt de kredietnemer direct over het geld. Het geld kunt u in één keer besteden, voor bijvoorbeeld een auto. U dient er wel rekening mee te houden dat u tussentijds niet mag opnemen uit het afgeloste deel, dit is alleen mogelijk bij een doorlopend krediet.

Doorgaans wordt een persoonlijke lening afgesloten om grote aankopen te financieren. Daarom is het belangrijk dat de looptijd wel korter is dan de levensduur van de gefinancierde aankoop. Het is immers zonde dat u nog steeds aflost voor iets wat u niet meer gebruikt.

Persoonlijke leningen vergelijken


Door te vergelijken kunt u gebruik maken van het beste aanbod. Het rentepercentage verschilt per geldverstrekker en verschilt soms wel 8 procent op jaarbasis. Op grote bedragen kan dit dusdanig veel schelen, waardoor u uiteindelijk veel meer kwijt bent.

Overigens hanteren sommige kredietverstrekkers niet aan iedereen hetzelfde rentepercentage, dit wordt risk based pricing genoemd. De kredietverstrekker kijkt dan naar het risicoprofiel, dit houdt in dat er gekeken wordt of u de lening gemakkelijk en zonder problemen terug kunt betalen. Bij een hoger risicoprofiel wordt het rentepercentage hoger.

Voor meer informatie omtrent een minilening:

Minilening aanvragen ▸