Huurkoop

May 09, 2013

Huurkoop kennen we over het algemeen niet zo goed, maar het is een vorm van lenen, of achteraf sparen. U betaalt in termijnen voor een bepaalde aankoop, in de vorm van aflossingen. Heeft u de laatste aflossing gedaan? Dan is het product volledig van u.

Het is een vorm van lenen die we bijvoorbeeld binnen de autobranche wel zien, maar die ook elders voorkomt. Uiteraard is het verstandig om de voor- en nadelen van huurkoop op een rij te zetten, om op die manier een goede keuze te kunnen maken.


HuurkoopHuurkoop komt onder andere voor bij het kopen van een auto. In de meeste gevallen dient u vooraf een kleine aanbetaling te doen, al ligt dat bedrag een stuk lager dan de volledige aankoopwaarde. De auto wordt pas uw eigendom op het moment dat u alle termijn netjes heeft betaald.

Houd er rekening mee dat men de auto terug kan vorderen tot op het moment dat u 75% van de lening heeft afgelost. In de autowereld spreekt men ook wel van leasen om huurkoop aan te duiden. Houd er rekening mee dat u na afloop van de overeenkomst eigenaar wordt van de auto.

Voor- en nadelen van huurkoop


Uiteraard brengt huurkoop zowel voor- als nadelen met zich mee, waardoor het verstandig is om die goed tegen elkaar af te wegen. Het grote voordeel is dat u de aankoop in termijnen kunt doen, met een beperkt risico. Het gekochte goed kan dienen als een onderpand, waardoor de geldverstrekker weinig risico loopt.

Het nadeel van huurkoop is het rentepercentage, dat u betaalt, bovenop de daadwerkelijke prijs van de auto. Wees u er bovendien van bewust dat men het product terug kan vorderen indien u niet aan uw betalingsverplichting kunt voldoen en u minder dan 75% van de lening heeft afgelost.